fb_logo
 • 1. Hoes

  De buis die de delen van de zaklamp omhult, zoals de batterij en lamp.

 • 2. Contacten

  Een erg dunne veer of strook van metaal (meestal koper of messing), die zich in de zaklamp bevindt en de verbinding tussen de verschillende onderdelen (batterijen, lamp en schakelaar) maakt.

 • 3. Schakelaar

  De elektriciteitsstroom is geactiveerd wanneer je de schakelaar AAN zet, waardoor je licht krijgt.
  De elektriciteitsstroom is onderbroken wanneer je de schakelaar op UIT zet, zodat je geen licht zult hebben.

 • 4. Reflector

  Een plastic onderdeel, omhuld met een blinkende laag aluminium die rond de lamp hangt en de lichtstralen die uit de lamp komen omleidt tot één sterke straal licht. Dat is dan ook het licht dat je uit de lamp ziet komen.

 • 5. Lamp

  De lichtbron in een zaklamp. In de meeste zaklampen is de lamp oftewel een wolfraamfilament (gloeilamp) of een lichtemitterende diode (lamp in vaste staat), ook gekend als een LED. Het wolfraamfilament of LED gloeit wanneer er elektriciteit door stroomt, zo wordt zichtbaar licht geproduceerd. Wolfraam is een natuurlijk element en het wolfraamelement is een erg dunne draad. Wolfraam lampen moeten vervangen worden wanneer de wolfraamdraad breekt. Een LED bevat een heel kleine semiconductor (diode) die in tweecomponentenlijm is ingepakt, het is dit deel dat licht uitzendt wanneer er elektriciteit door stroomt. LED's in zakmlampen worden in het algemeen als "onbreekbaar" beschouwd en dus nooit aan vervanging toe - een lamp voor het leven.

 • 6. Lens

  De lens is het klare, plastic stuk dat je aan de voorkant van de zaklamp ziet. Het beschermt de lamp, omdat de lamp zelf van glas is en dus gemakkelijk zou kunnen breken.

 • Batterijen

  Wanneer de lamp aanstaat, vormen de batterijen de energiebron voor je zaklamp.